Investera tid eller pengar i dig själv?

Tid ÄR pengar påstås det.
När det gäller hälsan så går det inte att kompromissa - då måste man investera TID - men det ÄR en god investering som kommer att ge god avkastning.
Ju tidigare man börjar avsätta tid på att motionera, träna, äta rätt - ju snabbare utdelning får man.
Om man ser framåt i tiden - mot en tryggad ålderdom så kanske de flesta avsätter pengar i första hand. Man prioriterar ekonomisk trygghet. Det är naturligtvis det allra bästa om man kan göra båda - men en sak är klar att tid investerad i hälsa aldrig är bortkastad - och det är en möjlighet för alla. Det behöver inte kosta något att hålla sig i form, att träna och motionera. Att ta en promenad varje dag är gratis. Med bibehållen hälsa och ungdom långt upp i åren får man beviset att man investerat klokt - samtidigt som de som legat på latsidan inte kan köpa sig fria från de sjukdomar som följer med en försummad hälsa. Följ länken för ett boktips om hemmaträning

Detsamma gäller intellektet. Att investera i sig själv rent intellektuellt lönar sig också. Forskarna har bevisat att vi alla har möjlighet att träna våra hjärnor och uppnå genistatus. Hur eftersträvansvärt det är med en väl fungerande hjärna är naturligtvis en smaksak men personligen anser jag att även den muskeln behöver träning och stimulans så jag läser gärna, är nyfiken på att lära mig saker, målar, fotar, skriver och gillar att lösa sudoku, spela schack och så vidare - och tror att en vaken hjärna håller sig frisk längre och att man förhoppningsvis kan skjuta på ålderstecken som demens och glömska ju mer intellektuell stimulans man får.
Bekvämlighets-zonen är dock svår för vissa att överge och många hittar gärna på diverse ursäkter för att stanna i den - men så länge de låter bli att klaga och gnata på de som INTE ligger på latsidan - så är det faktiskt upp till var och en.

Jag är född 1968, är snart 50 år och har kropp som en 20-åring med god kondition och smidiga muskler. Så ÄR det - bevisligen. Men så har jag investerat för att få just den utdelningen.

Mer läsning i ämnet åldrande i artikeln; Tant över en natt. Konsekvensen av stress.

Deborah Englund

1968-body
Deborah Englund, 2016

Kommentarer

Populära inlägg